29 Nisan 2015 Çarşamba

Bölüm 1: Nargileye Giriş

Bu blogdaki ilk yazımda sizlere nargile hakkında bazı temel bilgilerden bahsedeceğim. Beni yaklaşık üç sene önce ağabeyimin alıştırmış olduğu, zamanla tiryakisi olduğum, ağzıma sigara sürmememe rağmen hemen her gün içtiğim padişahlara layık bir güzel icat olan nargile Hindistan ve  Arap kültürüne dayanan, aslında mantığı tıpatıp sigara gibi işleyen, içimi çok keyif veren bir tütün içme aracıdır. Sigara mantığı demişken biraz bu konuyu açmak isterim. En basit anlatımıyla nargile büyük sigara gibi düşünülebilir. Sigaradaki tütün burada lüle içerisine konan genellikle aromalı olan ıslak tütündür(Saf tütün kullanılırsa nargileye tömbeki deniliyor.). Geldik sigaranın ucundaki ateşe; bu da nargilenin üzerine koyduğumuz cayır cayır yanan; kıpkırmızısı en makbul olan közlerdir. Sigaradaki filtre de burada nargile dumanını süzen şişedeki sudur. Sipsi ise bu lezzeti bize ulaştıran ve içicilerin en haşır neşir olduğu kısımdır. Bu anlatımda geçen bazı terimlere gelince:


Lüle : Nargilede alüminyum folyonun takıldığı çamurdan yapılmış mini ölçekli çömlek.
Marpuç : Ucunda sipsi olan, şişedeki sudan süzülen dumanı içiciyle buluşturan hortum.
Ser: Nargilemizin uzun metal parçası. İşlevi lüle,su ve marpuç arasındaki kombinasyonu sağlayan en önemli kahraman.
Şişe: Bence fazla söze gerek yok.
Sipsi : Marpucun ucuna taktığımız bir nevi prezervatif. Sağlık için, kendinize özel sipsinizle için.
Tütün : Bildiğimiz kuru tütünlere benzemeyen, marmelatımsı ve aromalı bir maddeyle harmanlanmış tütün yaprakları. El fakher , Bahreyn , Al waha (özellikle KKTC sınırları içinde) ve Starbuzz en çok tüketilen tütün markalarının başında gelir. Starbuzz hariç hepsini denediğimi ve şu an için favorimin Al waha olduğunu şiddetle belirtmek isterim.
Köz : Nargilemizin üstünde cayır cayır yanan kömür. Meşe ve hindistan cevizi kabuğundan yapılan kömürler arasında benim favorim "küp kömür" olarak da bilinen, hem uzun süre bitmeyen hem de toz yapmayan hindistan cevizi kabuğundan yapılan tütündür.

Evet artık Nargile 101 dersimizin syllabusları elimizde, ders seçmeli.Alan arkadaşlara hayırlı uğurlu olsun. Artık nargile hakkında giriş bilgilerine sahipsiniz. Bir sonraki yazımda nargile nasıl yapılırdan bahsedeceğim sizlere. Esen kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder